Voor vrouwen links, voor mannen rechts – waarom?

Rits

Sta je er bewust bij stil als je je blouse of overhemd dichtknoopt of je jas dichtritst? Nee, dit werkt automatisch. Maar probeer dat eens met een kledingstuk van het andere geslacht.

Knopen voor herenoverhemd en jas zitten aan de rechterkant, knopen voor dames zitten aan de linkerkant. Vrouwen gebruiken hun linkerhand om het mannelijke deel van hun rits in de schuif te stoppen en trekken de rits dicht met hun rechterhand – voor mannen is het tegenovergestelde.

Waarom is dat?

︎ Vroeger hadden mannen altijd wapens bij zich. Het zwaard zat aan de linkerkant, vechten gebeurde met de rechterhand. Als de knopen van de jas, het jasje of de geklede jas nu aan de rechterkant zitten, is de linkerkant over de rechterkant gevouwen en kun je snel naar je zwaard grijpen.

Ook de schilderijen van de Franse veroveraar Napoleon Bonaparte ondersteunen deze theorie. “Hij had zich ook altijd in deze pose afgebeeld, met zijn rechterhand in zijn geklede jas. Hij wilde zijn bereidheid tonen om te vechten”, zei Szoltysik-Sparrer. En dat werkt alleen als de knoppen aan de rechterkant zitten.

Maar waarom is dat bij vrouwen andersom?

Terwijl mannen zich meestal zelf kleedden, werden (althans rijke) vrouwen bediend door hun dienstmeisjes: “Zodat de dienstmeisjes ook hun sterke, rechterhand van voren konden gebruiken, werden de knopen aan de andere kant gezet. Dat is tot op de dag van vandaag zo gebleven.”

De knopen aan de linkerkant dienden zelfs als een teken van voorspoed: “In sommige gevallen werden dameskleding met een te groot aantal knopen genaaid – deze symboliek van welvaart was zo stevig verankerd”.

Overigens kun je verschillende soorten ritsen gemakkelijk online kopen op de Ritswinkel.

Voor vrouwen links, voor mannen rechts – waarom?
Schuiven naar boven