Oude boot, oude zeilen

Nieuwe zeilen

Als je gebruikte boten koopt, hebben die vaak hele oude zeilen aan boord. In theorie kun je hiermee vaak verder varen. Maar wat een enorm verschil het maakt, in termen van snelheid, aan de wind zeilen en gewoon zeilplezier, dat weet je pas als je nieuwe zeilen hebt geprobeerd. Tot 20 procent of meer in snelheid of VMG aan de wind zijn heel goed mogelijk!

Maar het is ook een kwestie van veiligheid als de zeilen zo oud zijn dat ze snel scheuren. UV-verzwakte stoffen kunnen gemakkelijk scheuren, net als oude stiksels. Maar als je zeil knapt als de wind aantrekt, dan heb je beslist de tijd gemist om over te stappen op nieuwe zeilen. Die kun je overigens o.a. verkrijgen bij thesailfactory.nl.

Duidelijke tekenen dat een zeil het einde van zijn levensduur nadert, zijn klapperende of oprollende bloedzuigers die niet meer goed getrimd kunnen worden; Plooien langs het voorlijk en, zoals reeds vermeld, uitrafelende naden. Wat veel zeilers echter niet direct herkennen, zijn zeilen die simpelweg gestrekt en bol zijn. Dit helt de boot meer dan nodig en remt enorm. De grootste profieldiepte in zulke oude, uitgeblazen zeilen is in de loop van de tijd meestal veel te ver naar achteren in het zeil gemigreerd.

Horizontale trimstrips in het zeil, nu vrij normaal bij alle nieuwe zeilen, zijn enkele zeer goede hulpmiddelen om te zien of het profiel nog is zoals het hoort. Net niet te bol en met de grootste profieldiepte in het midden van het zeil, halverwege tussen voorlijk en achterlijk.

Meer zeilplezier en prestaties

Immers, de vorm van de romp van een boot, de appendages en het algemene ontwerp veranderen meestal niet. Maar wanneer dit alles wordt aangedreven door oude en versleten zeilen, blijven de zeilprestaties ver onder het werkelijke potentieel van de boot. Nieuwe zeilen zijn de beste investering en de gemakkelijkste manier om niet alleen de vaareigenschappen van een boot aanzienlijk te verbeteren, maar ook om nog meer plezier op het water te hebben!

Met nieuwe zeilen zal uw boot minder overhellen, minder loefwaarts liggen en veiliger zijn omdat het zeil door het vlakkere profiel minder vroeg hoeft te worden gereefd. Door dit alles zal de boot aanzienlijk sneller zijn, omdat het perfecte profiel en de perfecte vorm van een nieuw zeil niet elke windvlaag vertaalt in remhelling, maar meer snelheid.

Nieuwe zeilen kunnen een waar genoegen zijn – voor u en uw boot. Het is tenslotte een zeilboot.

  • De gemiddelde levensduur van zeilen is 5 tot 10 jaar.
  • Een flodderig profiel, voorlijkplooien en een bloedzuiger die niet in vorm zal rekken zijn tekenen dat een nieuw zeil een echte verbetering zou zijn.
  • Als het doek begint te scheuren, vaak langs de bloedzuiger, is het te laat. Bestel nu je nieuwe zeil.

Oude boot, oude zeilen
Schuiven naar boven