De tuin in de winter: 6 tips om hem mooier te maken

Vijver

Als het weer vaak niet meezit: Uw tuin in de winter zal uw hart toch verwarmen met de juiste planten en een goed tuinontwerp. rijp! Hoera! Uit bed, de camera gepakt en naar de tuin. Beter weer om mooie foto’s te maken voor een wintertuinartikel bestaat er gewoon niet. Door de kristallen komen alle structuren prachtig tot hun recht. Loop binnen voor een kleine rondleiding door het rijk van de Sneeuwkoningin.

Tuin in de winter tip 1: laat de planten staan.

Als ik in de herfst de schaar had gepakt, had ik nu geen foto’s kunnen laten zien. Er zou simpelweg niets moois zijn om te fotograferen. Wat zou dat jammer zijn voor jou en mij, maar vooral voor de planten die graag hun stengels en bladeren van het voorgaande jaar als vorstbescherming hebben, maar vooral voor insecten en vogels die nog voedsel en beschutting vinden. Vanuit tuinontwerp oogpunt zijn planten ook belangrijk in de winter. Het heeft het aspect van het verticale, van hoogte nodig. Dus laat de natuur alsjeblieft zijn gang gaan.

Tuin in de winter Tip 2: Planten met langdurige bloei of vruchthoofdjes.

Het is de moeite waard om planten te planten die in de herfst bloeien en waarvan de bloeiwijzen er lang mooi uitzien. Dit zijn vaste planten zoals rudbeckia, asters, ereprijs of Patagonische verbena of heesters zoals hortensia en clematis of bolbloemen zoals alliums. Niet alleen insecten, maar ook vorst en sneeuw kunnen er een prachtige plek op innemen.

Tip 3: grassen.

Siergrassen zwaaien in de wind, brengen beweging in het bed en ontvouwen hun speciale magie met rijp of, nog beter, rijp. En hun grote voordeel: ze blijven lang mooi! Voor de zekerheid bind ik de bosjes tijdig losjes aan elkaar zodat regen of sneeuw de planten niet uit elkaar laat vallen.

Tip 4: Bessenversieringen.

Ok√©, beige en grijs worden ondanks alle voorgaande foto’s toch niet je favoriete kleuren? Voeg dan planten toe die felgekleurde bessen te bieden hebben! Ilex, vuurdoorn, berberis of sierappels zijn een prachtstuk, maar ook rozenbottels zien er prachtig uit. Persoonlijk vind ik de klimopbessen ook erg mooi – niet kleurrijk, maar toch aantrekkelijk.

Tip 5: bloeiende planten.

Ook winterbloemen brengen kleur in de tuin. Ik heb hier al een uitgebreid artikel over geschreven, waarin mijn hete favorieten voor het koude seizoen worden gepresenteerd: Het staat in volle bloei: bloeiende planten van oktober tot maart. Heerlijk toch om door de tuin te wandelen en te genieten van deze bloemen, vaak zelfs geurend?

Tip 6: groenblijvende planten.

Wie kent hem niet, de buxus. Of de taxus. Waardevolle bomen die het hele jaar door het groene kader van de tuin vormen.

Er zijn ook groenblijvende grassen en vaste planten. De zegge is een integraal onderdeel van mijn leven, net als de Balkan-ooievaarsbek, klokjesbloem en elfachtige bloemen.

Heb je verder winter vaste accessoires nodig voor je tuin? Kijk dan eens op www.andriez.com.

De tuin in de winter: 6 tips om hem mooier te maken
Schuiven naar boven