Badkamerspiegels – een uitdaging voor de badkamerinrichting

Badkamerspiegel

Het inrichten van een badkamer is een van de moeilijkste taken waarmee appartements- of huiseigenaren worden geconfronteerd. De badkamer is waarschijnlijk de enige kamer waarvan het interieur voor altijd vastligt. Een badkamer biedt ruimte voor een douche, een toilet, één of twee wastafels en misschien zelfs een ligbad, een bidet of een urinoir. Dit zijn de onderdelen van de badkamerinrichting die niet veranderd kunnen worden. De rest, vooral de kasten en de badkamerspiegel, moeten er zo omheen worden geplaatst dat er een harmonieuze, elegante sfeer ontstaat. Het kiezen van een badkamerspiegel die het hele gezin begeleidt bij de dagelijkse hygiëne en andere activiteiten is bijzonder moeilijk. Toch wordt er te weinig aandacht besteed aan de vraag hoe je een spiegel voor de badkamer kiest.

Dit doet de spiegel als onmisbaar meubelstuk in de badkamer geen recht, aangezien hij vele malen per dag wordt gebruikt – bij het wassen, tandenpoetsen, opmaken, kammen of scheren. Bij het zoeken naar de juiste spiegel moet zowel rekening worden gehouden met de behoeften van het hele gezin als met de opstelling van de bestaande badkameruitrusting. Unieke spiegelvormen, stijlvolle spiegellijsten of de extra LED-verlichting dragen immers niet alleen bij aan de decoratie van de badkamer, maar hebben ook direct invloed op ons welzijn – te beginnen met de eerste minuten na het opstaan. Op de lange termijn loont het dus de moeite om wat meer tijd en moeite te investeren in de keuze van de badkamerspiegel.

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand – de ideale spiegel voor de badkamer

Aangezien bijna de hele dagelijkse verzorging en schoonheidsroutine van alle gezinsleden voor de spiegel plaatsvindt, is een badkamerspiegel een essentieel, zeer belangrijk onderdeel van de badkameruitrusting. De functionele waarde van een spiegel, het uiterlijk, de vorm en het type spiegellijst spelen een grote rol bij de visuele vormgeving van de badkamer. Een badkamer is meestal in een bepaalde stijl ingericht en ook de spiegel moet zo gekozen worden dat deze de persoonlijke inrichtingsstijl onderstreept.

Een spiegel in de badkamer vergroot de ruimte optisch, brengt licht naar binnen en laat de badkamer letterlijk stralen. Zodra je een badkamer binnenstapt, valt de eerste blik in zijn richting. Een badkamerspiegel moet daarom niet alleen praktisch zijn, maar ook mooi en passen bij de wandtegels en badkamermeubels. Een verlichte badkamerspiegel is een belangrijk designelement dat de ruimte niet alleen groter doet lijken, maar ook als extra lichtbron dient. Een spiegel met verlichting van boven of van opzij is bijzonder praktisch, maar vereist wel een stroomaansluiting in de directe omgeving. De situatie is vergelijkbaar met een model met rondomverlichting of LED-verlichting.

De badkamer spiegel kan ook worden aangevuld met een extra make-upspiegel met LED en vijfvoudige vergroting. Een make-upspiegel wordt met een beweegbare arm aan de muur bevestigd. Op deze manier kunnen taken die een hoge mate van precisie vereisen, zoals make-up aanbrengen, scheren, wenkbrauwen epileren of tandenpoetsen met flosdraad, heel gemakkelijk worden uitgevoerd. De vraag wat de beste spiegel voor de badkamer is, is niet zo eenvoudig te beantwoorden. De grootte van de badkamer, de kleur en vorm van de wandtegels, de plaatsing van de douche, het bad, het toilet en de wastafel, de aanwezigheid van een raam en zelfs de handdoekverwarmer die vast aan de muur hangt, hebben allemaal invloed.

Deze factoren zijn bepalend voor de keuze van de badkamerspiegel, het formaat, de vorm of het type installatie. Groot of klein, rechthoekig, vierkant, ovaal of rond, ingelijste of niet ingelijste spiegels of spiegeltegels direct aan de muur gemonteerd – de huidige markt biedt een breed scala aan badkamerspiegels in termen van vorm, grootte, stijl en design.

De perfecte badkamerspiegel voor het hele gezin

De spiegel in de familiebadkamer moet al de juiste maat hebben, zodat alle gezinsleden hem probleemloos kunnen gebruiken. In principe wordt de hoogte van de spiegel aangepast aan de volwassenen in het huishouden. Het is echter belangrijk om rekening te houden met de jongste leden van het gezin en ervoor te zorgen dat ook zij de badkamerspiegel kunnen gebruiken.

De badkamerspiegel bevindt zich meestal boven de wastafel, in de zogenaamde wasruimte. Om het oppervlak van de spiegel niet constant met water te bespatten, is het raadzaam om deze op een afstand van ongeveer 20-40 cm boven de gootsteen te bevestigen. Bovendien moet de spiegel voor een volwassene op een hoogte tussen 1,2 m en 2 m worden opgehangen, zodat de weerspiegeling van het hoofd zich in het midden van de spiegel bevindt. Voor de esthetiek van de badkamer is het voordelig als de bovenrand van de spiegel gelijk ligt met de bovenrand van de badkamerdeur. Wat de ergonomie van de badkamer betreft, zou het ideaal zijn als de badkamerspiegel minstens zo breed is als de wastafel – ongeveer 60 tot 80 cm. In geen geval mag het smaller zijn dan 40 cm. Heb je meer ruimte in de badkamer, dan kun je natuurlijk een spiegel ophangen die de hele wand in beslag neemt. De kamer zal dus veel groter lijken. Gefreesde, decoratieve spiegelranden zorgen voor een bijzonder spectaculair effect. Als de wastafel schuin in een hoek wordt geplaatst, is een op maat gemaakte spiegel de beste keuze. Een andere praktische oplossing is een hangend badkamermeubel met aan beide zijden spiegeldeuren. Zo’n badkamerkast met spiegeldeuren biedt een extra plank voor cosmetica, föhn, scheergerei of andere badkamerbenodigdheden en zorgt voor een perfect opgeruimde sfeer.

Een andere oplossing zou zijn om de spiegel rechtstreeks op de muur of tegels te lijmen. Met dit type bevestiging kunt u ongeacht de grootte een spiegelwand ontwerpen, zodat kinderen zichzelf ook in de spiegel kunnen zien. Een hoogwaardige badkamerspiegel moet minimaal 4 mm dik zijn. Aangezien het in de badkamer meestal vochtig kan worden, moet de spiegel zeker waterdicht zijn en bestand tegen eventuele temperatuurschommelingen.

Badkamerspiegels – een uitdaging voor de badkamerinrichting
Schuiven naar boven